IBAN: NL72 SNSB 0935 2199 00
Kvk.: 09103771
Project locatie:
Donja Brusovača 8, 47220 Vojnić, KroatiëContact
Projekt Duga betekent: Project Regenboog waarbij de regenboog een teken van een verbond voorstelt zoals we tegenkomen bij Noah na de vloed. Het is het verbond van God met "alle levende ziel" waarbij iedereen gelijke kans krijgt om vanuit Zijn Leven te leven. Ons project en de naam van het project heeft geenzins en op geen enkele manier ook maar iets te maken met LGTBHKLMOP politiek of wat voor politiek dan ook.
Ons project bevindt zich in de "Kordun" (voormalige Krajina) een verlaten streek in het binnenland van Kroatie, vlak aan de grens met Bosnie. De streek wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van minderheden: Servisch terugkerenden, Kroatische moslims en Kroaten die na de oorlog vanuit Bosnie gevlucht zijn. Het is een vergeten streek. In alles een grote uitdaging om te werken aan verzoening en een vriendschapsverbond. Het project is actief sinds mei 1999 en richt zich met op op alleenstaande ouderen en kinderen en jongeren.
Het project kent een eigen kampeerterrein en biedt plaats aan 30 tot 50 personen, heeft 3 kampeerhutten met elk 6 bedden, een slaapzolder met 16 bedden, enkele caravans, een eenvoudige keuken en café in een stal ("Café Bethlehem"). Het kampeerterrein wordt onderhouden door de plaatselijke jongeren en kinderen van "De Leeuwenbende" en door de groepen die ons komen bezoeken.
Projekt Duga is in 1999 gestart als initiatief van Nederlandse en Kroatische vrijwilligers uit verschillende kerken. Op dit moment wordt project voornamelijk ondersteunt vanuit de Evangelische Gemeente Jonah in Ede maar vrijwilligers zijn deelnemers uit verschillende (soorten) kerken.
Herinneringen zijn belangrijk. Zij laten zien hoeveel een kamp waard is geweest. Wat is er blijven hangen bij de kinderen en jongeren die mee zijn geweest? Wat weten de vrijwilligers zich nog te herinneren? Wat is het gevoel bij het terugdenken aan een kamp na een aantal jaar? Hier wat herinneringen.
Door Meindert A. Jorna: Ik kan me herinneren (ik schrijf dit december 2012) dat we twee kampen hebben gedaan. Een jongerenkamp en een kinderkamp. Dit was de eerste keer dat we jeugd zo opdeelden in leeftijdsgroepen. We zaten voor het eerst in Posedarje. Thema: Ontmoeting. Mijn wens daarbij was: dat jongeren zouden nadenken over het belang en de mogelijkheid van een ontmoeting met God zodat hun geloof niet een religieus ritueel zou blijven.
Ik herinner me dat ik woensdagochtend boos ben geworden op de jongeren. Ik was teleurgesteld. Of was ik alleen naar moe? Tijdens het ontbijt zei ik boos dat ik teleurgesteld was in hun eigen bijdrage. Ze hingen er teveel bij. Dagboeken werden niet goed bijgehouden, de ontmoetingen 's avonds waren niet goed voorbereid, en ik had blijkbaar meer inbreng en enthousiasme verwacht. Die dag beleefde ik als een omkeer. We hebben uiteindelijk een goede week gehad.
Ik kan me ook nig herinneren dat de verschillende groepjes onderlinge ontmoetingen moesten organiseren. Dat ging bij groep rood met veel lol. Geel (de meiden) kwamen hierin moeilijk op gang en leken een leiderschap probleem te hebben. Helena was nieuw en leek niet makkelijk "gezag" van de andere meiden te kunnen accepteren.
Pas de derde dag durfde ik het aan om de zeilboot vanuit Maslenica op te halen. De groepjes hebben allemaal met me gezeild maar het was jammer dat we niet eerder die zeilboot erbij gehaald hebben. Het was een succes.
Het programma vond ik succesvol na het dramastukje over de hindernis tussen God en mensen. Dit werk uitgespeeld met kartonnen dozen (de muur, dat waren de verkeerde dingen c.q. de zonden die scheiding maakten), binnenbanden tractor (groot voor de duivel en klein voor de mens), portofone (God werd gebeld met deze portofone (= gebed) en greep daarna in. Vanaf deze dag (woensdag, de dag dat ik boos was geworden) kreeg het kamp een driedimensionaal karakter omdat we geestelijk de diepte in konden gaan. Elke groepje kreeg 2 kartonnen dozen waarop zij zaken konden plakken die er voor zorgden dat er een muur beleefd wordt tussen God en de mensen. 's Avonds werd van deze 8 dozen een grotere muur gemaakt en iedereen kon met het pistool van Manuel proberen om zijn eigen zonde de raken.
Zaterdag 11.08
Eerste rit naar Posedarje. Probeer met een volle bus te gaan inclusief zoveel mogelijk spullen. Leen de aanhanger van de buurman. Eerste rit: Samira en de kinderen (Manuel, Samuel en Emmanoella), Zoran, Dragan, Eldin, Kristina en ik. Hebben 's ochtends nog veel tijd nodig om alle spullen in te ladenen in de aanhanger te krijgen. Op het dak de tafels en banken en enkele latten. Vertrek 12.30 uur. Zet kilometerteller op nul om zo te kijken hoeveel kilometer ik moet rijden om iedereen in Posedarje te krijgen.
Reis gaan voorspoedig. Besluit direct door te rijden en zijn om 15.30 uur in Maslenica waar de caravan van ons nog staat.
Samira helpen met caravan inrichten, koffiedrinken en doorrijden naar Poserdarje. Jongens beginnen met kamp op te bouwen en ik rijd door naar de Metro om de grote boodschappen te doen. Veel spullen, vermoeiend. Moet nog terug naar Brusovaca. Breng gekochte spullen naar Posedarje, rijd naar Maslenica, drink koffie, speel wat met kinderen en rijdt na 21.00 terug naar Brusovaca waar ik tegen 00.00 uur aankom en naar bed toe ga. Dat was vermoeiend. Morgen nog een vermoeiendere dag.....
Vandaag (22 mei 2012) eerste overleg met kamp eigenaar van camping in Posedarje gehad. Verliep prettig. Lijkt erop dat we op zijn kampeerterrein (wat meer op een erf lijkt met garage) het zomerkamp aan de zee gaan organiseren. Dit artikel zal in de loop van de tijd worden geactualiseerd. Als thema van de zomer is gekozen voor "Ontmoeting". Betrokkenen die willen meehelpen het programma inhoud te geven kunnen een mailtje sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en krijgen vervolgens toegang tot dit artikel om dat verder aan te passen en van inhoud te voorzien. De bedoeling is om half augustus met 20 jongelui op zomerkamp te gaan.